Δήμοι θέτουν στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030
15 Σεπτεμβρίου 2023

Δήμοι θέτουν στόχο την επίτευξη κλιματικής ουδετερότητας έως το 2030

Η Κύπρος βρίσκεται σε αποστολή. Πόλεις όπως η Λεμεσός, ο Στρόβολος, η Πάφος και η Αραδίππου έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για να καταπολεμήσουν την κλιματική αλλαγή και να καταστήσουν τις κοινότητές τους φιλικές προς το περιβάλλον μέχρι το 2030.

Ορισμένοι σημαντικοί δήμοι στην Κύπρο ετοιμάζονται να ξεκινήσουν μια σειρά έργων με στόχο να καταστούν κλιματικά ουδέτεροι μέχρι το 2030, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης προσπάθειας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Ο συνολικός προϋπολογισμός για αυτές τις πρωτοβουλίες ανέρχεται στο ποσό του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.

Οι δήμοι Λεμεσού, Στροβόλου, Πάφου και Αραδίππου αποτελούν την κινητήρια δύναμη πίσω από αυτές τις πρωτοβουλίες και συμμετέχουν όλοι ενεργά στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα "100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις μέχρι το 2030". Οι δήμαρχοι Λεμεσού, Στροβόλου και Αραδίππου συναντήθηκαν την Τρίτη με την Ειρήνη Πική, Αναπληρώτρια Υπουργό του Προέδρου της Δημοκρατίας, για να εξετάσουν την εξέλιξη του προγράμματος και τα επερχόμενα βήματα.

Ο δήμαρχος Λεμεσού, Νίκος Νικολαΐδης, ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ετοιμότητα της πόλης του να υποβάλει τη "Σύμβαση για την κλιματική πόλη" μαζί με λεπτομερείς συστάσεις για πολυάριθμες προγραμματισμένες δραστηριότητες και έργα. Ο δήμαρχος σημείωσε το εκπληκτικό εύρος της πρωτοβουλίας, η οποία περιλαμβάνει πάνω από 300 έργα με συνολικό προϋπολογισμό άνω του 1 δισ. ευρώ.

Οι πρωτοβουλίες αυτές καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα βιομηχανιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων της ενέργειας, των κατασκευών, των μεταφορών, της κυκλικής οικονομίας, της ναυτιλίας και των παράκτιων δραστηριοτήτων. Επιπλέον, ένα σημαντικό μέρος του έργου επικεντρώνεται στις ψηφιακές πολιτικές. Σχέδια για την ενθάρρυνση της ηλεκτροκίνησης, της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, της δημιουργίας χώρων πρασίνου και πάρκων, της εκτεταμένης δενδροφύτευσης σε ανοιχτούς χώρους, της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας σε πλοία που ελλιμενίζονται σε κυπριακά λιμάνια, της αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της κατασκευής ενεργειακά αποδοτικών κτιρίων είναι μερικές από τις προτεινόμενες δράσεις.

Ο δήμαρχος τόνισε ότι ο κύριος στόχος αυτών των μέτρων είναι να μειωθούν σημαντικά οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και το ενεργειακό αποτύπωμα. Τόνισε πόσο σημαντική είναι κάθε μία από αυτές τις πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση της επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας.

Ο δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, επανέλαβε την άποψη αυτή, τονίζοντας την αφοσίωσή τους στη συνεργασία με το κράτος και την προώθηση της πράσινης μετάβασης, παρέχοντας παράλληλα βοήθεια στους πολίτες σε αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

Ο Ανδρέας Παπαχαραλάμπους, Δήμαρχος Στροβόλου, τόνισε ότι οι διπλές προκλήσεις της πράσινης μετάβασης και του ψηφιακού μετασχηματισμού είναι τα καθοριστικά καθήκοντα που βρίσκονται μπροστά μας τα επόμενα χρόνια.

Η αφοσίωση αυτών των δήμων στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι αρκετά εντυπωσιακή. Δεν καθορίζουν μόνο το δικό τους μέλλον, καθώς εργάζονται προς τον φιλόδοξο στόχο τους να γίνουν κλιματικά ουδέτεροι έως το 2030, αλλά αποτελούν επίσης παράδειγμα για όλες τις κοινότητες. Η Κύπρος αποδεικνύει ότι όταν οι δήμοι ενώνουν τις δυνάμεις τους για έναν πιο πράσινο κόσμο, οι δυνατότητες είναι απεριόριστες.