Τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο: αριθμοί αντί για ποιότητα;
25 Ιουλίου 2024

Τουριστική βιομηχανία στην Κύπρο: αριθμοί αντί για ποιότητα;

Κάποιοι αναρωτήθηκαν γιατί έγινε πρόσφατα τόσος ντόρος από τους εμπλεκόμενους στην τουριστική βιομηχανία για ένα άρθρο της Daily Express του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επαγγελματίες του χώρου αιφνιδιάστηκαν όταν η έρευνα προέβλεπε «τεράστια πτώση» στις κρατήσεις και απώλεια 30 εκατομμυρίων ευρώ για τη βιομηχανία.

Την Τετάρτη, ο Γενικός Διευθυντής της ΠΑΣΥΞΕ Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης εξήγησε ότι η Express είχε χρησιμοποιήσει ανεπίκαιρα στατιστικά στοιχεία. Επεσήμανε ότι το άρθρο κάνει αναφορά σε συνέντευξη του προέδρου του ΠΑΣΥΞΕ που έγινε πριν από αρκετό καιρό. Ο κ. Ρουσουνίδης δήλωσε ότι οι φετινοί αριθμοί αφίξεων ήταν συγκρίσιμοι με εκείνους του προηγούμενου έτους. Τα αεροδρόμια Hermes ανέφεραν επίσης ότι δεν υπήρξε μείωση του αριθμού των επιβατών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Ανέφερε επίσης ότι αυτή η έκθεση φαίνεται να είναι μάλλον ακίνδυνη, οπότε γιατί το μεγάλο θέμα; Αντί να χτυπήσει την τουριστική βιομηχανία, το άρθρο απλώς επέστησε την προσοχή σε ένα τυπικό φαινόμενο στο εσωτερικό της. Οι υφέσεις είναι αναπόφευκτες σε κάθε κλάδο, συμπεριλαμβανομένης της τουριστικής βιομηχανίας. Οι ενδιαφερόμενοι και οι ταξιδιωτικοί πράκτορες δεν πρέπει να θορυβηθούν από αυτό το γεγονός.

Η εστίαση της βιομηχανίας στους αριθμούς φαίνεται να είναι η πηγή της κραυγής. Η έμφαση εξακολουθεί να δίνεται σταθερά στην ποσότητα, παρόλο που έχουν γίνει πολλές συζητήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του τουρισμού. Οι αρχές χρησιμοποιούν συχνά τους υψηλούς αριθμούς αφίξεων ως μέτρο επιτυχίας, αλλά η εμμονή τους με τους αριθμούς προκαλεί το ερώτημα: πού καταλήγει όλο αυτό;

Η υπερανάπτυξη δημοφιλών θέρετρων αγνοείται λόγω αυτής της εμμονής στους αριθμούς. Οι περιοχές αυτές είναι πλέον ζούγκλες από μπετόν γεμάτες ξενοδοχεία, διαμερίσματα, καφετέριες και κλαμπ λόγω της υπερβολικής δόμησης. Ο κλάδος έχει αναπτυχθεί ως απάντηση στον μαζικό τουρισμό, αλλά υπάρχει ένα σημείο καμπής όπου τα υπεραναπτυγμένα θέρετρα γίνονται μη ελκυστικά. Οι πόροι της χώρας καταπονούνται και οι τοπικές κοινότητες πλήττονται από την αδιάκοπη επιδίωξη περισσότερων επισκεπτών για τη στήριξη νέων ξενοδοχείων, παμπ και εστιατορίων.

Για παράδειγμα, το νησί της Σικελίας. Έχει απομακρύνει τους τουρίστες λόγω της ακραίας ξηρασίας και της κρίσιμης έλλειψης νερού. Οι στόχοι της βιομηχανίας είναι όλοι λάθος, παρόλο που η Κύπρος αντιμετωπίζει λειψυδρία, εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην προσέλκυση μεγάλου αριθμού τουριστών.

Μια αναπτυσσόμενη βιομηχανία δεν είναι πάντα το αποτέλεσμα της αύξησης των αφίξεων. Παρά την αύξηση των επισκέψεων φέτος, οι κρατήσεις στα ξενοδοχεία έχουν μειωθεί σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με τη Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, Διευθύντρια των Κυπριακών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Stek). Σημειώνοντας μειώσεις τόσο στις δαπάνες των επισκεπτών όσο και στη διάρκεια παραμονής, τόνισε ότι οι αριθμοί των αφίξεων δεν είναι το μεγαλύτερο μέτρο επιτυχίας.

Ουσιαστικά, κατά τη γνώμη τους περισσότεροι επισκέπτες δεν σημαίνουν περισσότερα κέρδη, αλλά σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερο αντίκτυπο στους ήδη λιγοστούς πόρους. Ωστόσο, η τουριστική βιομηχανία φαίνεται να ενδιαφέρεται λιγότερο για τη βιωσιμότητα και την ποιότητα των τουριστών όσο αυξάνεται ο αριθμός των επισκεπτών.