Το 2023, ο αριθμός των νέων αδειών παραμονής στην ΕΕ αυξήθηκε, η πλειονότητα των οποίων δόθηκε σε Ρώσους πολίτες στην Κύπρο
13 Σεπτεμβρίου 2024

Το 2023, ο αριθμός των νέων αδειών παραμονής στην ΕΕ αυξήθηκε, η πλειονότητα των οποίων δόθηκε σε Ρώσους πολίτες στην Κύπρο

Το 2023, η Ευρωπαϊκή Ένωση χορήγησε πάνω από 3,7 εκατομμύρια άδειες διαμονής για πρώτη φορά σε πολίτες τρίτων χωρών, σύμφωνα με τη Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της ΕΕ. Η Κύπρος συνέβαλε στον αριθμό αυτό εκδίδοντας περίπου 34.000 άδειες, κυρίως για εκπαιδευτικούς σκοπούς, αντανακλώντας μια ευρύτερη τάση σε ολόκληρη την ΕΕ.

Στην Κύπρο παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στις άδειες διαμονής που χορηγήθηκαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, ενώ παρατηρήθηκε αξιοσημείωτη μείωση στις άδειες που εκδόθηκαν στο πλαίσιο της κατηγορίας «άλλοι λόγοι», οι οποίες περιλαμβάνουν τη διεθνή προστασία. Οι πολίτες της Ρωσίας, της Ινδίας και του Νεπάλ έλαβαν τις περισσότερες από τις νέες άδειες στην Κύπρο. Αξιοσημείωτο είναι ότι η Κύπρος κατέλαβε την τρίτη θέση στην ΕΕ, πίσω από τη Γερμανία και την Ισπανία, όσον αφορά την ποσότητα των αδειών που χορηγήθηκαν σε Ρώσους υπηκόους.

Από την άλλη πλευρά, σε σύγκριση με το 2022, σημειώθηκε μείωση 10,9% στον συνολικό αριθμό αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν στην Κύπρο το 2023. Ο αριθμός μειώθηκε από 38.917 σε 34.694, η πρώτη μείωση από το 2013, με εξαίρεση μια μικρή κάμψη που προκλήθηκε από την πανδημία το 2020.

Από την άλλη πλευρά, κατά την ίδια περίοδο, ο αριθμός των νέων αδειών διαμονής που εκδόθηκαν στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 4,7%, σημειώνοντας ρεκόρ. Με το 33,8% όλων των αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν στην ΕΕ να χορηγούνται για εργασία, η απασχόληση παρέμεινε ο πιο συνηθισμένος λόγος (αν και ήταν λίγο μικρότερος από ό,τι το 2022).

Οι άδειες διαμονής που σχετίζονται με την οικογένεια αυξήθηκαν επίσης, αντιπροσωπεύοντας το 26,4% όλων των αδειών, σημειώνοντας αύξηση 6,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι άδειες που εκδόθηκαν για εκπαιδευτικούς σκοπούς, από την άλλη πλευρά, ήταν το 14,3% του συνόλου και είχαν τον ταχύτερο ρυθμό αύξησης,13,5%.

Η κύρια αιτιολόγηση για τη χορήγηση αδειών στην Κύπρο ήταν η απασχόληση, που αντιπροσωπεύει το 48,6% του συνόλου των αδειών (16.874 συνολικά), αλλά αυτή ήταν μια μείωση 12,2% από το 2022. Οι άδειες για «άλλους λόγους» μειώθηκαν δραματικά κατά 31,2%, ενώ οι άδειες για οικογενειακούς λόγους αντιπροσώπευαν το 24,7% των αδειών (8.564), υποδηλώνοντας μια μικρή αύξηση. Παρόλο που αποτελούσαν μόνο το 8,1% του συνόλου των αδειών, οι άδειες που σχετίζονται με την εκπαίδευση παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στην Κύπρο, σημειώνοντας αύξηση κατά 43,7%.

Με 307.313 άδειες που χορηγήθηκαν, η Ουκρανία βρέθηκε στην κορυφή του καταλόγου των χωρών των οποίων οι πολίτες έλαβαν τις περισσότερες άδειες διαμονής εντός της ΕΕ. Ακολούθησαν το Μαρόκο, η Ινδία και η Λευκορωσία, στις δύο τελευταίες από τις οποίες χορηγήθηκαν περισσότερες από 170.000 άδειες στην καθεμία.

Στην Κύπρο, η πλειονότητα των αδειών διαμονής για πρώτη φορά χορηγήθηκε σε Ρώσους πολίτες, οι οποίοι έλαβαν 12.029 άδειες το 2023. Η Ινδία ακολούθησε με 3.852 άδειες και το Νεπάλ κατέλαβε την τρίτη θέση με 3.148 άδειες. Άλλες χώρες ήταν η Σρι Λάνκα, η Συρία, οι Φιλιππίνες και η Αίγυπτος.

Για χώρες όπως η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ινδία, η απασχόληση συνέχισε να αποτελεί την κύρια αιτιολόγηση για τις άδειες διαμονής σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι περισσότερες άδειες για τους Σύριους και τους Αφγανούς δόθηκαν για «άλλους λόγους», όπως η διεθνής προστασία. Στους πολίτες της Ινδίας και του Νεπάλ δόθηκαν άδειες διαμονής στην Κύπρο κυρίως για εκπαιδευτικούς λόγους, ενώ στους πολίτες της Ρωσίας, της Σρι Λάνκα και των Φιλιππίνων δόθηκαν άδειες διαμονής κυρίως για οικογενειακούς λόγους. Οι άδειες για Σύρους στην Κύπρο δόθηκαν ως επί το πλείστον για «άλλους λόγους».

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν τις συνεχιζόμενες τάσεις της μετανάστευσης εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εργασία και την εκπαίδευση να συνεχίζουν να αποτελούν σημαντικά κίνητρα. Επιπλέον, η Κύπρος εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πάροχο αδειών παραμονής για Ρώσους πολίτες.