Συνταγή για την Πίτα της Σάτζιης: παραδοσιακές κυπριακές "κρέπες"
Η Πίτα της Σάτζιης είναι μια παραδοσιακή κυπριακή κρέπα που χαρακτηρίζεται από το μοναδικό μεταλλικό σκεύος σε σχήμα θόλου, γνωστό ως «Σάτζιη». Οι άνθρωποι στην Κύπρο αγαπούν αυτό το επιδόρπιο επειδή είναι τόσο απλό αλλά και νόστιμο. Με αυτή την εύκολη συνταγή, μπορείτε τώρα να φτιάξετε αυτό το παραδοσιακό πιάτο στο σπίτι και να εντυπωσιάσετε τους φίλους και την οικογένειά σας.
Πίτα της Σάτζιης
Η Πίτα της Σάτζιης είναι ένα πολύ αγαπητό σνακ ή επιδόρπιο στην Κύπρο, που διακρίνεται για το τραγανό εξωτερικό του και το μαλακό, ελαφρώς γλυκό στο εσωτερικό του. Έχει μια comforting γεύση που κάνει δύσκολο να του αντισταθεί κανείς, ειδικά όταν σερβίρεται ζεστή. Πολλοί Κύπριοι το απολαμβάνουν μαζί με ένα φλιτζάνι καφέ. Παρέχεται η κατάλληλη ποσότητα γλυκύτητας χωρίς να είναι υπερβολική από το μείγμα μελιού, ζάχαρης και κανέλας στο εσωτερικό του. Κάθε γενιά απολαμβάνει αυτό το πιάτο, και έχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά των Κυπρίων.
Συστατικά
- 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο
- 1 1/2 φλιτζάνι ηλιέλαιο
- 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό (περίπου)
- Ελαιόλαδο
- Μέλι
- Ζάχαρη
- Κανέλα
Οδηγίες μαγειρέματος
- Κοσκινίστε το αλεύρι, προσθέστε το λάδι και ζυμώστε το μείγμα με τα χέρια σας μέχρι να υγρανθεί όλο το αλεύρι.
- Προσθέστε σταδιακά το χλιαρό νερό, λίγο-λίγο, μέχρι να πετύχετε μια μαλακή ζύμη. Καλύψτε τη ζύμη και αφήστε την να ξεκουραστεί για μισή ώρα.
- Αφού ξεκουραστεί, κόψτε τη ζύμη σε μακρόστενα ρολά και στη συνέχεια χωρίστε τα σε ίσα κομμάτια. Πάρτε κάθε κομμάτι, γυρίστε το στο πλάι και ανοίξτε το με έναν πλάστη σε πίτα (βεβαιωθείτε ότι δεν είναι πολύ χοντρό ή πολύ λεπτό). Αλείψτε κάθε πίτα με ελαιόλαδο χρησιμοποιώντας ένα πινέλο.
- Τοποθετήστε λίγο μέλι σε κύκλο στη μέση της πίτας και πασπαλίστε με 1/2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη παντού. Στη συνέχεια, πασπαλίστε λίγη κανέλα για να ολοκληρώσετε τη γέμιση.
- Διπλώστε την πίτα σαν φάκελο, διπλώνοντας πρώτα τη μία πλευρά, μετά την απέναντι πλευρά και τέλος διπλώνοντας τις άκρες.
- Ζεσταίνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι (χωρίς λάδι) και τοποθετείτε μέσα την πίτα. Αφήστε την να γίνει τραγανή από τη μία πλευρά και, στη συνέχεια, αναποδογυρίστε την. Αν χρειαστεί, γυρίστε την ξανά μέχρι να γίνει τραγανή και από τις δύο πλευρές.
- Μόλις και οι δύο πλευρές είναι χρυσαφένιες και τραγανές, η πίτα είναι έτοιμη!Απολαύστε την ζεστή ή κρύα. Αν φτιάξετε παραπάνω, μπορείτε ακόμη και να τις καταψύξετε για αργότερα.
- Αυτή η ζύμη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να φτιάξετε διάφορα είδη πίτας. Κάποιοι προτιμούν μόνο ελαιόλαδο, ενώ άλλοι προσθέτουν κανέλα, ζάχαρη ή ακόμα και Nutella. Να είστε προσεκτικοί κατά το μαγείρεμα, καθώς μπορεί να χυθεί λίγο μέλι και να καραμελώσει, κάτι που μπορεί να καεί. Σκουπίστε το τηγάνι με χαρτί κουζίνας μεταξύ των πιτών, αν χρειαστεί.
Η Πίτα της Σάτζιης είναι ένα νόστιμο επιδόρπιο που προσαρμόζεται και μπορεί να καταναλωθεί με διάφορους τρόπους. Αυτό το παραδοσιακό κυπριακό σνακ σίγουρα θα σας ευχαριστήσει, ανεξάρτητα από το αν θα κρατήσετε την παραδοσιακή γέμιση με μέλι και κανέλα ή θα πειραματιστείτε με διαφορετικές γεύσεις. Φτιάξτε το στο σπίτι σας για άρωμα Κύπρου σε κάθε μπουκιά!