Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια με αβέβαιες προοπτικές για τον Σεπτέμβριο
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής ως αποτέλεσμα της εξαιρετικής αύξησης του πληθωρισμού και των αυξανόμενων ενδείξεων για επικείμενη οικονομική ύφεση. Ο χρηματοοικονομικός κλάδος αναμένει με αγωνία την ολοκλήρωση της επικείμενης συνεδρίασης της ΕΚΤ, καθώς ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για ένατη συνεχή φορά. Θα επιλέξει η κεντρική τράπεζα να αυξήσει και πάλι τα επιτόκια ή θα τηρήσει μια πιο προσεκτική στάση;
Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης καταπολέμησης του αυξανόμενου πληθωρισμού, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια για ένατη συνεχή φορά. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ της επιδίωξης πρόσθετων αυξήσεων των επιτοκίων και της υιοθέτησης μιας πιο προσεκτικής στάσης υπό το πρίσμα των συνεχιζόμενων τιμολογιακών πιέσεων και των αυξανόμενων δεικτών οικονομικής επιβράδυνσης. Αυτό το άρθρο εξετάζει την άποψη της ΕΚΤ σχετικά με τα επιτόκια καθώς και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά τη διαχείριση του πολύπλοκου οικονομικού περιβάλλοντος.
Η ΕΚΤ βρίσκεται σε τροχιά να πραγματοποιήσει άλλη μια αύξηση των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας αυτόν τον μήνα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ποσοστιαίων μονάδων που έχει αυξηθεί το κόστος δανεισμού από τον περασμένο Ιούλιο σε 4. Η ενέργεια αυτή αναμένεται γενικά από την αγορά, καθιστώντας το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της Πέμπτης σχεδόν πιθανό. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα πιθανότατα θα στραφεί σε μια προσέγγιση που θα εξαρτάται από τα δεδομένα και θα γίνεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση για να υποδεικνύει τις μελλοντικές κινήσεις των επιτοκίων. Οι επενδυτές εικάζουν τώρα αν θα υπάρξει αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ή αν η αύξηση των επιτοκίων τον Ιούλιο σηματοδοτεί το τέλος του τρέχοντος κύκλου σύσφιξης ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής.
Αν και φαίνεται σαφές ότι η εποχή των αυξήσεων των επιτοκίων πλησιάζει στο τέλος της, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής διαφωνούν για το αν θα πρέπει να επιβάλουν μια τελευταία μικρή αύξηση πριν διατηρήσουν τα επιτόκια σταθερά για σημαντικό χρονικό διάστημα. Η κύρια ανησυχία είναι ότι ο πληθωρισμός μειώνεται με αργούς ρυθμούς και ενδέχεται να μην φθάσει το επιθυμητό ποσοστό του 2% πριν από το 2025. Η γενική οικονομία έχει επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών, η οποία προκλήθηκε αρχικά από την αύξηση του ενεργειακού κόστους. Αυτό έχει οδηγήσει σε σημαντικές προσαυξήσεις και αυξημένα έξοδα παροχής υπηρεσιών.
Παρόλο που ο συνολικός πληθωρισμός έχει μειωθεί από την κορύφωσή του τον Οκτώβριο, η πιο ανθεκτική υποκείμενη αύξηση των τιμών εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και μπορεί ακόμη και να επιταχυνθεί αυτόν τον μήνα. Η μελλοντική αύξηση των αμοιβών θα μπορούσε να επιταχυνθεί λόγω της σφιχτής αγοράς εργασίας, η οποία χαρακτηρίζεται από χαμηλό επίπεδο ανεργίας ρεκόρ. Το σενάριο περιπλέκει περαιτέρω τη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΚΤ, καθώς τα συνδικάτα χρησιμοποιούν τη νεοανακαλυφθείσα διαπραγματευτική τους δύναμη για να αποκαταστήσουν τους πραγματικούς μισθούς που έχουν χαθεί από τον πληθωρισμό.
Τόσο οι αναλυτές όσο και οι επενδυτές παρακολουθούν στενά τον τρόπο με τον οποίο αλλάζει η οικονομία. Ενώ ορισμένοι εξακολουθούν να προβλέπουν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια για άλλη μια φορά τον Σεπτέμβριο, άλλοι πιστεύουν ότι η πρόσφατη οικονομική ύφεση μπορεί να αναγκάσει την κεντρική τράπεζα να κάνει ένα διάλειμμα. Περίπου το 60% των οικονομολόγων προβλέπουν άλλη μια αύξηση των επιτοκίων, αλλά ένας αυξανόμενος αριθμός πιστεύει ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια τον Σεπτέμβριο.
Η αβεβαιότητα επικρέμεται πάνω από τις πιθανές μελλοντικές κινήσεις της ΕΚΤ καθώς προετοιμάζεται για την απόφαση για τα επιτόκια. Ενώ ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν τη διατήρηση των βημάτων σύσφιξης για την αντιμετώπιση των ανησυχιών για τον πληθωρισμό, άλλοι υποστηρίζουν μια πιο μετρημένη προσέγγιση λόγω της εξασθένισης των οικονομικών προοπτικών. Δεδομένων των πρόσφατων στοιχείων που υποδηλώνουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια έχουν αντίκτυπο στην οικονομική ανάπτυξη, η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να υιοθετήσει μια προσεκτική στάση. Η ΕΚΤ θα συνεχίσει να βασίζει τις επιλογές της στις τρέχουσες οικονομικές τάσεις, καθώς προσπαθεί να επιτύχει μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ της προώθησης της οικονομικής ανάκαμψης και της συγκράτησης του πληθωρισμού.