Ένταξη στην αγορά με επιδοτήσεις 30,000 άδειων κατοικιών
Ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός θα παρουσιάσει στο προσεχές υπουργικό συμβούλιο ένα νέο σχέδιο για την ένταξη άδειων κατοικιών στην αγορά ενοικίασης με προσιτές τιμές. Η ιδέα αποσκοπεί στην παροχή πολυάριθμων κινήτρων στους ιδιοκτήτες ακινήτων για να ανακαινίσουν ή να αναβαθμίσουν τις άδειες κατοικίες τους και να τις ενοικιάσουν σε χαμηλότερες τιμές.
Το βασικό κίνητρο πίσω από αυτή την πρόταση είναι μια κρατική επιδότηση που κυμαίνεται από 15,000 έως 20,000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των υπνοδωματίων του ακινήτου.
Υπάρχουν 30,000 κενές μονάδες
Σύμφωνα με το ΕΤΕΚ, υπάρχουν σήμερα πάνω από 30,000 κενές κατοικίες στη χώρα, η πλειονότητα των οποίων είναι μονοκατοικίες. Η πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών έχει ως στόχο να επαναφέρει αυτές τις αχρησιμοποίητες κατοικίες στην αγορά, παρέχοντας την αναγκαία οικονομικά προσιτή στέγαση για οικογένειες που έχουν ανάγκη και νέα ζευγάρια.
Επιδοτούμενο ενοίκιο 30% κάτω από τις τιμές της αγοράς
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λαμβάνουν κρατική επιδότηση θα πρέπει να προσφέρουν ενοίκια που θα είναι 30% κάτω από τον ισχύοντα μέσο όρο της αγοράς. Επιπλέον, το σχέδιο περιλαμβάνει φορολογικά κίνητρα, όπως η αφαίρεση του εισοδήματος από ενοίκια από το φορολογητέο εισόδημα του ιδιοκτήτη. Οι ιδιοκτήτες θα επωφεληθούν επίσης από τη μείωση του τέλους άμυνας που συνδέεται με το εισόδημα από ενοίκια.
Η κίνηση αυτή θα αυξήσει τη διαθεσιμότητα οικονομικών ενοικιαζομένων ακινήτων, συμβάλλοντας στην εξισορρόπηση της αγοράς ενοικίων, ιδιαίτερα σε περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως η Λεμεσός και η Λευκωσία, όπου τα ενοίκια έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Προκλήσεις που κρατούν τα ακίνητα άδεια
Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε ότι πολλές από αυτές τις άδειες κατοικίες παρέμειναν εκτός αγοράς λόγω κληρονομικών διαφορών, με τους κληρονόμους να μην μπορούν να συμφωνήσουν για τον τρόπο χρήσης των ακινήτων. Επιπλέον, ορισμένα από αυτά τα σπίτια βρίσκονται σε περιοχές όπου οι αξίες γης έχουν αυξηθεί, καθιστώντας τις ανακαινίσεις μη ελκυστικές για τους ιδιοκτήτες που προτιμούν να περιμένουν να αυξηθούν περαιτέρω οι αξίες των ακινήτων.
Γραφειοκρατικές καθυστερήσεις και εκκρεμείς πολεοδομικές αιτήσεις
Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα που κρατάει τα σπίτια εκτός αγοράς είναι η γραφειοκρατική καθυστέρηση στη διεκπεραίωση των πολεοδομικών αδειών. Ο Πόλυς Κουρουσίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Εκτιμητών Ακινήτων, δήλωσε ότι πάνω από 33,000 κατοικίες και διαμερίσματα χρειάζονται πολεοδομική έγκριση. Δήλωσε ότι οι υφιστάμενες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις είναι αδικαιολόγητες και πρότεινε όπως κάποιες από αυτές τις αιτήσεις ανατεθούν στον ιδιωτικό τομέα για να επιταχυνθεί η διαδικασία.
Ο κ. Κουρουσίδης τόνισε ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας αδειοδότησης αυτών των κατοικιών θα μειώσει σημαντικά τις πιέσεις στα ενοίκια, αφού η έλευση τόσων επιπλέον κατοικιών θα οδηγήσει πιθανότατα σε χαμηλότερες τιμές ενοικίων.
Κριτήρια για την ένταξη στο πρόγραμμα
Για να μπορέσουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα, τα ακίνητα πρέπει να πληρούν διάφορα κριτήρια. Η κατοικία πρέπει να ήταν άδεια για τουλάχιστον 12 μήνες πριν από την ανακοίνωση του σχεδίου, το οποίο καθορίζεται από την κατανάλωση ενέργειας μικρότερη από 200 kWh ετησίως, σύμφωνα με τα αρχεία της Αρχής Ηλεκτρισμού. Το ακίνητο πρέπει επίσης να είναι ηλικίας τουλάχιστον 15 ετών και δεν μπορεί να νοικιάζεται σε άμεσα μέλη της οικογένειας.
Επιπλέον, το ακίνητο πρέπει να διαθέτει όλες τις απαραίτητες νόμιμες άδειες, ενώ σε περιπτώσεις συνιδιοκτησίας απαιτείται η συναίνεση όλων των εμπλεκομένων μερών για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.
Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει προηγουμένως το σχέδιο "Ανακαινίζω Ενοικιάζω", ώστε οι πρώτες κατοικίες να είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2024.