Η Tesla και η Samsung εξετάζουν το ενδεχόμενο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο
26 Ιουνίου 2024

Η Tesla και η Samsung εξετάζουν το ενδεχόμενο αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο

Κορυφαίες εταιρείες όπως η Samsung και η Tesla έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε δημόσιο διαγωνισμό για την ανάπτυξη εγκαταστάσεων αποθήκευσης ενέργειας στην Κύπρο, σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Παπαναστασίου, Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας. Ένα έργο αποθήκευσης 150 μεγαβάτ είναι το επίκεντρο της αρχικής φάσης αυτής της πρωτοβουλίας και ο διαγωνισμός αναμένεται να δημοσιευθεί τον Σεπτέμβριο.

Μιλώντας στη Διεθνή Επιχειρηματική Ημέρα του Διεθνούς Συνδέσμου Επιχειρήσεων Κύπρου (CIBA), ο κ. Παπαναστασίου τόνισε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη μείωση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας στην Κύπρο ως απαραίτητο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.

Η Υπουργός μίλησε για τους τρεις βασικούς πυλώνες της κυβερνητικής στρατηγικής για να καταστεί η Κύπρος κέντρο ενέργειας και να επιταχυνθεί η πράσινη μετάβαση. Πρώτα απ' όλα, η κυβέρνηση θέλει να κατασκευάσει τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου στο Βασιλικό το συντομότερο δυνατό. Αυτό θα μειώσει άμεσα τις εκπομπές CO2 κατά 35-40% και το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο δεύτερος πυλώνας αντιμετωπίζει το ζήτημα ότι το 81% της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ηλιακούς συλλέκτες απορρίπτεται λόγω έλλειψης αποθηκευτικής ικανότητας, με έμφαση στην επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ιδίως από φωτοβολταϊκά. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος, το Υπουργείο ετοιμάζεται να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο την πρώτη φάση ενός συστήματος αποθήκευσης 150 MW στο πλαίσιο ενός προγράμματος επιδότησης ύψους 40 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία ενός συστήματος αποθήκευσης σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, μεγάλες εταιρείες όπως η Tesla και η Samsung έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον να συνεργαστούν με την κυβέρνηση σε αυτό το σημαντικό έργο αποθήκευσης δυναμικότητας 150 MW. Ο " Great Sea Interconnector ", ή σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αποτελεί τον τρίτο πυλώνα και αναμένεται να είναι ο μεγαλύτερος του είδους του παγκοσμίως. Πριν αποφασίσει να δαπανήσει τα τελευταία 100 εκατ. ευρώ σε ίδια κεφάλαια, η κυβέρνηση αναμένει μια ανάλυση κόστους-οφέλους από τον φορέα υλοποίησης του έργου.

Ο υπουργός συζήτησε επίσης τις προθέσεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει μια "έξυπνη" ηλεκτρική υποδομή και να ξεκινήσει μια ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι τον Ιούλιο του 2025, προκειμένου να διευκολύνει την Κύπρο να ενσωματώσει πρόσθετες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.