Κουπέπια συνταγή: γεύση από Κύπρο
Τα "κουπέπια" είναι ένα από τα πιο αγαπημένα παραδοσιακά πιάτα του νησιού που σας φέρνει τις comforting γεύσεις της κυπριακής κουζίνας. Τα αμπελόφυλλα, γεμιστά με ένα χορταστικό μείγμα κρέατος, ρυζιού, φρέσκων μπαχαρικών και μιας δόσης ντομάτας και κανέλας, είναι σίγουρα ο τρόπος για να ζήσετε τη μεσογειακή αίσθηση. Αυτή η συνταγή αποτελεί την ουσία της κυπριακής κουζίνας και είναι μια πλούσια και αρωματική απόλαυση που μπορεί να σερβιριστεί ως κύριο πιάτο, μόνο του ή ως μέρος ενός μεζέ.
Κουπέπια
Τα κουπέπια, όπως τα λένε με αγάπη στην Κύπρο, είναι αμπελόφυλλα γεμιστά με ένα νόστιμο μείγμα που αποτελείται από χοιρινό ή μοσχαρίσιο κιμά, ρύζι, φρέσκα αρωματικά και καρυκεύματα, όλα μαγειρεμένα στην εντέλεια με έναν απολαυστικό συνδυασμό ντομάτας και χυμού λεμονιού. Αυτό το πιάτο είναι σίγουρα ένα από τα αγαπημένα των Κύπριων!
Η κυπριακή εκδοχή
Η απουσία της σάλτσας αβγολέμονο και ο νόστιμος συνδυασμός ντομάτας και κανέλας, διαφοροποιούν τα κυπριακά κουπέπια από την ελληνική εκδοχή. Αυτή η παραλλαγή προσδίδει εξαιρετική γεύση και μοναδικό άρωμα καθώς σιγοβράζουν και μοιάζει με πολλά πιάτα που προέρχονται από τα νησιά του Αιγαίου.
Συστατικά
- 60 φρέσκα ή αλμυρά αμπελόφυλλα
- 1 kg χοιρινό κιμά
- 1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο (μοιρασμένο)
- 2 κρεμμύδια (ψιλοκομμένα)
- 1 φλ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
- 3-4 κ.σ. αποξηραμένη μέντα
- 2 φλ. φρέσκες ώριμες ντομάτες (πολτοποιημένες, χωρισμένες) ή 1 φλ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας και 1 φλ. νερό
- ½ φλ. τσαγιού καρολίνα ή άλλο κοντόκοκκο αμυλούχο ρύζι
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ¼ κ.γ. κανέλα
- ½ φλ. χυμό λεμονιού
- 1½ φλ. Νερό
Οδηγίες μαγειρέματος
- Ξεκινήστε πλένοντας τα φρέσκα αμπελόφυλλα και βράζοντάς τα για περίπου 5 λεπτά. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και στραγγίστε τα. Εάν χρησιμοποιείτε βάζα από αλατισμένα αμπελόφυλλα, φροντίστε να τα πλύνετε και να τα στραγγίξετε επίσης.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια μέχρι να γίνουν διάφανα. Προσθέστε τον κιμά και συνεχίστε το σοτάρισμα μέχρι να ασπρίσει. Τώρα, προσθέστε τη μισή ντομάτα και το μισό χυμό λεμονιού και αφήστε το να μαγειρευτεί για περίπου 5 λεπτά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα.
- Ανακατέψτε τα υπόλοιπα υλικά και αφήστε αυτό το μείγμα στην άκρη να κρυώσει.
- Τώρα ήρθε η ώρα να συναρμολογήσετε τα κουπέπια σας. Τοποθετήστε ένα φύλλο σταφυλιού σε ένα πιάτο με τη φλέβα προς τα πάνω, αφαιρέστε το κοτσάνι και βάλτε περίπου μια κουταλιά της σούπας από το μείγμα κοντά στο κοτσάνι.
- Διπλώστε προσεκτικά την αριστερή άκρη και μετά τη δεξιά άκρη και, στη συνέχεια, τυλίξτε ολόκληρο το φύλλο, δημιουργώντας ένα σχήμα που μοιάζει με πούρο. Φροντίστε να μην διπλώσετε πολύ σφιχτά, καθώς το ρύζι θα διασταλεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.
- Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία με τα υπόλοιπα φύλλα σταφυλιού και τη γέμιση.
- Τακτοποιήστε τα τυλιγμένα κουπέπια σας σε μια κατσαρόλα, με την πλευρά της ραφής προς τα κάτω. Μπορείτε να ξεκινήσετε από την άκρη και να προχωρήσετε κυκλικά προς το κέντρο. Η δεύτερη και η τρίτη στρώση μπορούν να τοποθετηθούν πάνω από την πρώτη.
- Προσθέστε την υπόλοιπη ντομάτα, το ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Στη συνέχεια, καλύψτε τα κουπέπια με ένα πιάτο που έχει περίπου το ίδιο μέγεθος με την κατσαρόλα.
- Τέλος, προσθέστε νερό για να καλύψετε το πιάτο και αφήστε τα όλα να πάρουν μια βράση. Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 30 με 35 λεπτά.
- Αφήστε τα κουπέπια σας να ξεκουραστούν για λίγο πριν τα σερβίρετε, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν και το πιάτο να κρυώσει ελαφρώς.
- Αυτά τα νόστιμα γεμιστά αμπελόφυλλα απολαμβάνονται καλύτερα με μια κουταλιά ελληνικό γιαούρτι.
Κουπέπια είναι παράδοση! Μοιραστείτε αυτή τη λαχταριστή νοστιμιά με τους φίλους και την οικογένεια για να δημιουργήσετε ευχάριστες στιγμές. Είναι απίστευτα εύγευστα, χορταστικά, γευστικά, απλά στην προετοιμασία, τρελά νόστιμα και, φυσικά, θρεπτικά!