Οι μισές παραλίες της Κύπρου μπορεί να εξαφανιστούν σε 50 χρόνια
Ο Δρ Γιώργος Ζίττης, κλιματολόγος από το Ινστιτούτο Κύπρου, πιστεύει ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων 50 ετών, η άνοδος της στάθμης της θάλασσας μπορεί να οδηγήσει στην εξαφάνιση των μισών παραλιών της Κύπρου. Ο Δρ Ζίττης στην προειδοποίησή του τη Δευτέρα τόνισε τη σοβαρή απειλή που συνιστά η κλιματική αλλαγή.
"Αναμένεται ότι περίπου οι μισές παραλίες της Κύπρου θα καταστραφούν από την άνοδο της στάθμης της θάλασσας", είπε, τονίζοντας πόσο επείγον είναι το θέμα.
Επειδή ένα μεγάλο μέρος των υποδομών της Κύπρου, που περιλαμβάνει σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, λιμάνια και αεροδρόμια, βρίσκεται κοντά στην ακτή, είναι ιδιαίτερα ευάλωτο στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Ο τουριστικός τομέας της χώρας, ο οποίος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις παραλίες της, είναι επίσης γεμάτος κινδύνους.
Ο Δρ Ζίττης σημείωσε ότι η Κύπρος γίνεται πιο ζεστή και πιο ξηρή λόγω της κλιματικής αλλαγής. Ακόμη και αν οι εκπομπές σταματούσαν αμέσως, οι θερμοκρασίες θα συνέχιζαν να αυξάνονται για τα επόμενα 20-30 χρόνια.
"Η Κύπρος και η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, που αποτελεί εστία κλιματικής αλλαγής, επηρεάζονται κυρίως από τις ολοένα και υψηλότερες θερμοκρασίες, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού", είπε. Αντίθετα, τους χειμερινούς μήνες είναι που οι θερμοκρασίες στη βόρεια Ευρώπη αυξάνονται.
Οι αυξανόμενες θερμοκρασίες θα αυξήσουν την ανάγκη για ενέργεια και θα παρουσιάσουν σοβαρούς κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία και τη γεωργία. Οι κίνδυνοι από πυρκαγιές έχουν αυξηθεί και οι θάνατοι από τη ζέστη έχουν ήδη προκύψει από τους πρόσφατους καύσωνες.
Επιπλέον, οι βροχοπτώσεις στην Κύπρο πιθανόν να μειωθούν κατά τις επόμενες δεκαετίες. "Αν και οι τάσεις δεν είναι τόσο ξεκάθαρες όσο αυτές για τη θερμοκρασία, κινούμαστε προς ξηρότερους κλιματικούς μέσους όρους", δήλωσε ο Δρ Ζίττης.
Τόνισε πως η Κύπρος πρέπει να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές των συνθηκών και να μειώσει δραστικά τις εκπομπές κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών. Η αύξηση της αποδοτικότητας του νερού, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, η καλλιέργεια ανθεκτικών στη θερμότητα καλλιεργειών και η αλλαγή του επιχειρηματικού μοντέλου του τουρισμού για την προσέλκυση τουριστών κατά τους ψυχρότερους μήνες είναι μερικά παραδείγματα αυτής της προσαρμοστικότητας.
Ο ίδιος απηύθυνε προειδοποίηση, λέγοντας: "Τα καλοκαίρια μας μπορεί να γίνουν πολύ ζεστά ακόμη και για τους τουρίστες".
Ακόμη και με τις συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, ο Δρ Ζίττης πιστεύει ότι μπορούν να γίνουν περισσότερα. Έχουμε μείνει λίγο πίσω. Υπάρχουν δυνατότητες ανάπτυξης, ιδίως στην παραγωγή ενέργειας, και οι πρωτοβουλίες αυτές μπορούν να ενταθούν", είπε κλείνοντας.