Οι μισοί Κύπριοι βρίσκουν την έναρξη μιας επιχείρησης εύκολο
Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι μισοί Κύπριοι θεωρούν εύκολο να ξεκινήσουν μια επιχείρηση και η πλειοψηφία αισθάνεται ότι είναι εφοδιασμένη με τις απαραίτητες δεξιότητες για μια επιτυχημένη επιχειρηματικότητα. Τα ευρήματα προέρχονται από την έρευνα "Global Entrepreneurship Monitor", τα οποία μοιράστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Για έβδομη συνεχή χρονιά, η Κύπρος συμμετέχει σε αυτή την παγκόσμια έρευνα. Το Πανεπιστήμιο Κύπρου υπογράμμισε τη σημασία αυτής της συμμετοχής, επισημαίνοντας ότι προσφέρει κατατοπιστικά συγκριτικά στοιχεία για την επιχειρηματικότητα στην Κύπρο, τοποθετώντας τη χώρα στον παγκόσμιο χάρτη της επιχειρηματικής καινοτομίας.
Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του Πανεπιστημίου Κύπρου, η έρευνα GEM, η οποία συγκέντρωσε απόψεις από περισσότερους από 2.000 Κύπριους, παρέχει μια αισιόδοξη αξιολόγηση του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και της επιχειρηματικής δράσης στο νησί.
Τα βασικά ευρήματα της έρευνας περιλαμβάνουν ότι το 52,7% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι διαθέτουν τις απαραίτητες δεξιότητες για επιτυχημένη επιχειρηματικότητα, ενώ το 48,4% πιστεύουν ότι το ξεκίνημα μιας επιχείρησης είναι εύκολο. Ωστόσο, μόνο το 26,8% βλέπουν επιχειρηματικές ευκαιρίες στην περιοχή τους, μια σημαντική πτώση κατά 23,4% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι το 82,4% των συμμετεχόντων γνωρίζει έναν επιχειρηματία, γεγονός που αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη εξοικείωση με την επιχειρηματικότητα στον πληθυσμό. Παρόλα αυτά, το 50% των ερωτηθέντων αναφέρουν "φόβο αποτυχίας" στην επιχειρηματικότητα, ο οποίος αποδίδεται εν μέρει στην πολιτισμική αποστροφή προς την ανάληψη ρίσκου.
Η έρευνα σημείωσε επίσης μείωση του δείκτη επιχειρηματικότητας σε προχωρημένο στάδιο, ο οποίος μειώθηκε από 8,6% σε 5,7% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Αντίθετα, η επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων (λιγότερο από 42 μήνες) βρίσκεται στο 8,3%, παρουσιάζοντας σταθεροποίηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι επιχειρηματίες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο συνειδητοποιούν όλο και περισσότερο τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων.
Η έρευνα προσδιόρισε τις φυσικές υποδομές, τις εμπορικές υποδομές και τις υπηρεσίες, καθώς και τις κυβερνητικές πολιτικές σχετικά με τους φόρους και τη γραφειοκρατία, ως δυνατά σημεία του κυπριακού επιχειρηματικού οικοσυστήματος.
Μετά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, πραγματοποιήθηκε μια συζήτηση στο Πανεπιστήμιο Κύπρου με θέμα "Η συμμετοχή των γυναικών στην επιχειρηματικότητα στα αρχικά στάδια στην Κύπρο", με επικεφαλής την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αλεξία Παναγιώτου, Έδρα UNESCO για την Ισότητα των Φύλων και την Ενδυνάμωση των Γυναικών. Στη συζήτηση επισημάνθηκαν διάφορα ζητήματα, όπως το επίμονο χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην επιχειρηματικότητα, η ανάγκη για δράσεις και υποδομές για τη στήριξη των οικογενειών και ο αυξημένος φόβος αποτυχίας μεταξύ των γυναικών επιχειρηματιών.