Αγορά ακινήτων στην Κύπρο: αύξηση των επιτοκίων και του κατασκευαστικού κόστους
21 Ιουλίου 2023

Αγορά ακινήτων στην Κύπρο: αύξηση των επιτοκίων και του κατασκευαστικού κόστους

Η αγορά στην Κύπρο καταγράφει ρεκόρ συναλλαγών, ωστόσο οι αυξανόμενες επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων καθώς και των τιμών κατασκευής παρέχουν μια συναρπαστική εικόνα προσαρμοστικότητας και ανθεκτικότητας. Σε αυτό το άρθρο, ανακαλύψτε τα σκαμπανεβάσματα που έχουν διαμορφώσει την αγορά ακινήτων της Κύπρου.

Η αγορά ακινήτων στην Κύπρο, αν και επιδεικνύει ανθεκτικότητα, έχει αρχίσει να επηρεάζεται από τις αυξανόμενες προκλήσεις κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2023. Η συνολική αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έφτασε το σημαντικό ποσό των 1,52 δισεκατομμυρίων ευρώ, ωστόσο η ανάπτυξη της αγοράς επηρεάστηκε από τα αυξημένα επιτόκια, τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την κλιμάκωση του κόστους των δομικών υλικών. Οι τάσεις αυτές επισημαίνονται σε πρόσφατη έκθεση που εξέδωσε το Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών, το οποίο καλεί επίσης την κυβέρνηση να προσφέρει βοήθεια στον κλάδο των ακινήτων προκειμένου να διατηρήσει τους ρυθμούς του.

Απόδοση πωλήσεων ακινήτων

Η έκθεση του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών αποκαλύπτει ότι οι πωλήσεις ακινήτων ανήλθαν σε 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ σε καθένα από τα δύο προηγούμενα τρίμηνα, υποδεικνύοντας μια μικρή μείωση κατά το δεύτερο τρίμηνο. Η μείωση αυτή αποδίδεται σε συνδυασμό των αυξημένων επιτοκίων και της εκτίναξης του κόστους κατασκευής, παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την αξία όσο και τον αριθμό των συναλλαγών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επαρχίες Λευκωσίας και Αμμοχώστου ξεχώρισαν ως εξαίρεση κατά το δεύτερο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση στις αξίες των πωληθέντων ακινήτων σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Στη Λευκωσία, παρά τη μείωση του αριθμού των πωλήσεων, η αξία των πωληθέντων ακινήτων αυξήθηκε στα 299,8 εκατομμύρια ευρώ. Ομοίως, στην Αμμόχωστο σημειώθηκε αύξηση τόσο της αξίας (€59,7 εκατ.) όσο και του αριθμού των συναλλαγών πώλησης (303).

Ωστόσο, σημαντική μείωση παρατηρήθηκε στην επαρχία Λεμεσού, όπου η αξία των ακινήτων που πωλήθηκαν έπεσε κατά 200 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο, επηρεάζοντας τη συνολική απόδοση της αγοράς. Οι επαρχίες Πάφου και Λάρνακας σημείωσαν επίσης μείωση στις πωλήσεις ακινήτων κατά το δεύτερο τρίμηνο, με την πρώτη να παρουσιάζει σημαντικότερη κάμψη τόσο σε αξία όσο και σε όγκο.

Κόστος κατασκευής και παραγωγή

Η κατασκευαστική βιομηχανία της Κύπρου παλεύει με την αύξηση του κόστους, η οποία προκάλεσε αύξηση των τιμών των οικοδομών κατά 6,5% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του 2023. Παρά την αύξηση αυτή, οι τιμές των κατασκευών σε τριμηνιαία βάση μειώθηκαν κατά 1,3%, προσφέροντας κάποια ανακούφιση στους συμμετέχοντες στον κλάδο.

Ο δείκτης τιμών παραγωγού για τις κατασκευές έφτασε τις 133,02 μονάδες κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023, σημειώνοντας μείωση 1,3% από το υψηλό ρεκόρ των 134,71 μονάδων που σημειώθηκε το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, ο δείκτης εξακολουθεί να παρουσιάζει σημαντική αύξηση 6,5%.

Η έκθεση υπογραμμίζει περαιτέρω ότι η παραγωγή κατασκευών σημείωσε αξιοσημείωτη αύξηση κατά 5,5% το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2022. Ο δείκτης παραγωγής για τις κατασκευές έφτασε τα 184,13 τεμάχια, επιδεικνύοντας ανάκαμψη από τα χαμηλά επίπεδα που σημειώθηκαν το πρώτο τρίμηνο του 2022.

Ανά είδος έργου, οι τιμές των κτιρίων κατέγραψαν αύξηση 3,4%, ενώ τα έργα πολιτικού μηχανικού σημείωσαν σημαντική άνοδο 17,9% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Εξακολουθούν να υπάρχουν δυσκολίες τόσο για τους αγοραστές όσο και για τους πωλητές στην Κύπρο, καθώς αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της αύξησης των επιτοκίων και των τιμών των οικοδομών. Παρά τη μικρή μείωση των πωλήσεων ακινήτων, η γενική ανθεκτικότητα της αγοράς και η στήριξη από την κυβέρνηση εξακολουθούν να είναι απαραίτητες για να διατηρηθούν τα πράγματα σε κίνηση και να προωθηθεί η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη. Οι συμμετέχοντες στον κλάδο παρατηρούν με προσοχή αυτές τις τάσεις, ώστε να μπορούν να σχεδιάσουν και να προσαρμοστούν στη μεταβαλλόμενη δυναμική της χώρας στην αγορά ακινήτων.