Η Κύπρος βρίσκεται αντιμέτωπη με δράσεις της ΕΕ για παραβάσεις των κανόνων ΦΠΑ για τις κατοικίες
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε αιτιολογημένη γνώμη προς την Κύπρο για τη μη τήρηση των κανόνων της ΕΕ περί ΦΠΑ όσον αφορά τις κατοικίες. Η Κύπρος επέτρεψε μειωμένο ΦΠΑ για κατοικίες χωρίς τους απαραίτητους περιορισμούς, προκαλώντας ανησυχίες για πιθανές παραβιάσεις της νομοθεσίας για το ΦΠΑ. Το παρόν άρθρο διερευνά τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της Επιτροπής, τονίζοντας τη σημασία της συμμόρφωσης και της δικαιοσύνης στους κανονισμούς ΦΠΑ της ΕΕ.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε ένα αποφασιστικό βήμα, αποστέλλοντας αιτιολογημένη γνώμη στην Κύπρο λόγω της μη τήρησης των κανόνων της ΕΕ για τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) σε σχέση με την αγορά ή την κατασκευή κατοικιών εντός της χώρας. Η Κύπρος επέτρεπε μειωμένο ΦΠΑ 5% για τα πρώτα 200 τ.μ. κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύρια και μόνιμη κατοικία, χωρίς να επιβάλλει περιορισμούς.
Σύμφωνα με την οδηγία ΦΠΑ (οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου), τα κράτη μέλη μπορούν πράγματι να εφαρμόζουν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στη στέγαση ως μέρος μιας κοινωνικής πολιτικής. Ωστόσο, το ευρύ πεδίο εφαρμογής της κυπριακής νομοθεσίας και η έλλειψη περιορισμών δημιουργούν ανησυχίες ότι το μέτρο υπερβαίνει τον επιδιωκόμενο στόχο.
Το κύριο ζήτημα έγκειται στο γεγονός ότι ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται ανεξάρτητα από το εισόδημα, τα περιουσιακά στοιχεία και την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου, καθώς και από τις συνθήκες των μελών της οικογένειας που θα διαμένουν στην κατοικία και το μέγιστο συνολικό εμβαδόν των σχετικών κατοικιών.
Κατά συνέπεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η Κύπρος παρέβη τις υποχρεώσεις που υπέχει από την οδηγία ΦΠΑ. Η παρούσα αιτιολογημένη γνώμη αποτελεί συνέχεια της προειδοποιητικής επιστολής που απέστειλε η Επιτροπή στην Κύπρο τον Ιούλιο του 2021.
Η Κύπρος έχει τώρα προθεσμία δύο μηνών για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις που περιγράφονται στην αιτιολογημένη γνώμη. Εάν δεν λάβει τα κατάλληλα μέτρα εντός του χρονικού αυτού πλαισίου, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αντανακλά τη δέσμευσή της να διασφαλίσει ότι τα κράτη μέλη τηρούν τους συμφωνημένους κανονισμούς. Οι κανονισμοί ΦΠΑ διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση του θεμιτού ανταγωνισμού, στην προώθηση της οικονομικής σταθερότητας και στην εναρμόνιση των δημοσιονομικών πολιτικών εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενώ ο μειωμένος ΦΠΑ για τη στέγαση είναι επιτρεπτός βάσει της οδηγίας ΦΠΑ, είναι σημαντικό τα κράτη μέλη να επιτύχουν ισορροπία μεταξύ των στόχων της κοινωνικής πολιτικής και της διασφάλισης ότι τα μέτρα αυτά δεν χρησιμοποιούνται καταχρηστικά ή είναι υπερβολικά γενναιόδωρα. Οι ανησυχίες που εξέφρασε η Επιτροπή υποδηλώνουν ότι η κυπριακή νομοθεσία μπορεί να παρεκκλίνει από τον επιδιωκόμενο σκοπό, οδηγώντας ενδεχομένως σε στρεβλώσεις στην αγορά κατοικίας.
Με την έκδοση αιτιολογημένης γνώμης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέχει στην Κύπρο την ευκαιρία να διορθώσει τις ελλείψεις που εντοπίστηκαν και να ευθυγραμμίσει τους κανόνες της για τον ΦΠΑ με τους κανονισμούς της ΕΕ. Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει την εποικοδομητική δέσμευση μεταξύ της Επιτροπής και των κρατών μελών, τονίζοντας τη σημασία της συμμόρφωσης και της ομοιομορφίας στην εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ.
Η Κύπρος αντιμετωπίζει τώρα το καθήκον να επανεξετάσει προσεκτικά τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει τη θέσπιση περιορισμών ή την εξειδίκευση των κριτηρίων επιλεξιμότητας για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στις κατοικίες, διασφαλίζοντας ότι το μέτρο ευθυγραμμίζεται στενότερα με τον στόχο της κοινωνικής πολιτικής, αποφεύγοντας παράλληλα αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα για ορισμένα άτομα ή ομάδες.
Το μπαλάκι είναι τώρα στο χέρι της Κύπρου να αποδείξει τη δέσμευσή της να τηρήσει τους κανόνες της ΕΕ για τον ΦΠΑ και να προωθήσει μια δίκαιη και ισότιμη αγορά κατοικίας εντός των συνόρων της.
Καθώς πλησιάζει η δίμηνη προθεσμία, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρακολουθεί στενά την αντίδραση της Κύπρου. Η πιθανή παραπομπή της υπόθεσης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πρέπει να αποτελέσει υπενθύμιση προς τα κράτη μέλη ότι η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς της ΕΕ θα αντιμετωπιστεί με περαιτέρω νομικά μέτρα.
Τελικά, η αιτιολογημένη γνώμη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Κύπρο αποτελεί απόδειξη της σημασίας της συνεπούς και δίκαιης εφαρμογής των κανόνων ΦΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέσω αυτής της διαδικασίας, η Επιτροπή στοχεύει στη διατήρηση ισότιμων όρων ανταγωνισμού για τα κράτη μέλη, διασφαλίζοντας ότι οι στόχοι της κοινωνικής πολιτικής επιτυγχάνονται χωρίς να υπονομεύονται οι αρχές της ενιαίας αγοράς.