Μακαρόνια του Φούρνου συνταγή: γεύση από Κύπρο
Τα μακαρόνια του φούρνου είναι ένα κλασικό κυπριακό και ελληνικό πιάτο που έχει να κάνει με την άνεση και τη γεύση. Αυτή η συνταγή απολαμβάνεται από οικογένειες εδώ και γενιές, και σήμερα, θα ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο τι την κάνει τόσο ξεχωριστή. Από τα απλά υλικά της μέχρι τη ζεστή, σπιτική της αίσθηση, τα μακαρόνια του φούρνου είναι ένα πιάτο που φέρνει τους ανθρώπους κοντά.
Η κυπριακή κουζίνα φημίζεται για τα γευστικά της μείγματα και τα φρέσκα υλικά της. Είναι όλα για τις αισθήσεις, από μεγάλες, πολύχρωμες σαλάτες μέχρι χορταστικά γεύματα. Τα μακαρόνια του φούρνου είναι ένα τέλειο παράδειγμα αυτού. Τα στρώματα ζυμαρικών και η κρεμώδης σάλτσα ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους.
Ήρθε η ώρα να σηκώσουμε τα μανίκια και να ζωντανέψουμε αυτό το απολαυστικό πιάτο στη δική μας κουζίνα. Ας ξεκινήσουμε μαζί αυτό το απολαυστικό ταξίδι και ας μεταδώσουμε τη ζεστασιά και την αγάπη αυτού του παραδοσιακού κυπριακού πιάτου στους αγαπημένους σας. Με αυτή τη συνταγή θα δημιουργήσετε μια γεύση της Κύπρου στο δικό σας σπίτι.
Κιμάς με σάλτσα
- ¼ φλιτζάνι υψηλής ποιότητας ελαιόλαδο
- 2 καφετιά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 κιλό χοιρινό κιμά υψηλής ποιότητας
- 2 ½ κουταλιές της σούπας αποξηραμένη μέντα
- 1 ½ κουταλάκι του γλυκού θαλασσινό αλάτι
- ¼ κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
- ½ κουταλάκι του γλυκού αρωματική κανέλα
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
- ½ φλιτζάνι καθαρό νερό
- ¼ φλιτζάνι λευκό κρασί
- 20 κλωναράκια φρέσκου μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Ζυμαρικά
- 500 γραμμάρια ζυμαρικά πένες
- Νερό που βράζει, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας
- Μια πρέζα αλάτι
- 50 γρ. αυθεντικό χαλούμι, τριμμένο
Σάλτσα μπεσαμέλ
- 1,25 λίτρα ζεστό γάλα
- 125 γρ. ανάλατο βούτυρο
- 125 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. γνήσιο χαλούμι, τριμμένο
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ετοιμασία
- 1/8 κουταλάκι του γλυκού προαιρετικά αλεσμένο μοσχοκάρυδο
- 25 γραμμάρια γνήσιο χαλούμι, τριμμένο
Οδηγίες
Σάλτσα κιμά:
Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι, ζεσταίνετε απαλά το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια σε κύβους μέχρι να γίνουν διάφανα. Εισάγετε το ψιλοκομμένο σκόρδο και τον χοιρινό κιμά, διαλύοντας το κρέας με μια ξύλινη κουτάλα καθώς ροδίζει.
Πασπαλίζετε με τον αποξηραμένο δυόσμο, το θαλασσινό αλάτι, το μαύρο πιπέρι, την κανέλα και το αλεσμένο κύμινο, ανακατεύοντας για 2 λεπτά. Αναζωογονήστε το μείγμα με μια σταγόνα λευκό κρασί και καθαρό νερό, αφήνοντας τις γεύσεις να ενωθούν αρμονικά.
Αφήστε τον κιμά να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά μέχρι να μειωθούν τα υγρά. Ανακατέψτε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και, στη συνέχεια, αφήστε αυτό το αρωματικό μείγμα στην άκρη.
Ζυμαρικά:
Ενώ ο κιμάς φτάνει στο γαστρονομικό του κρεσέντο, μαγειρέψτε τα ζυμαρικά πένες σε τέλειο al dente σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά μειώστε ελαφρώς το χρόνο μαγειρέματος. Μόλις μαγειρευτούν, στραγγίξτε τα ζυμαρικά και, αν δεν τα ετοιμάσετε αμέσως, ρίξτε λίγο ελαιόλαδο για να αποφύγετε τυχόν ανεπιθύμητο κόλλημα.
Σάλτσα μπεσαμέλ:
Ετοιμάστε μια κατσαρόλα που να χωράει τουλάχιστον 2 λίτρα υγρών. Σε μέτρια φωτιά, λιώστε το ανάλατο βούτυρο.
Χτυπήστε με το σύρμα το αλεύρι για όλες τις χρήσεις μέχρι τα δύο να γίνουν μια ομοιόμορφη ένωση. Εισάγετε σταδιακά ένα φλιτζάνι ζεστό γάλα, χτυπώντας επιμελώς μέχρι να προκύψει μια βελούδινη υφή. Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία, προσθέτοντας ένα φλιτζάνι γάλα κάθε φορά, αφήνοντας τη μπεσαμέλ να πήξει με κάθε προσθήκη.
Απογειώστε τη σάλτσα με την προσθήκη τριμμένου τυριού χαλούμι και λίγο φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
Σύνθεση:
Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 200°C, στον αέρα.
Σε ένα μέτριο ταψί, δημιουργήστε στρώσεις: Ξεκινήστε με τα μισά ζυμαρικά πένες, στεφανωμένα με τριμμένο χαλούμι. Εισάγετε με χάρη τη σάλτσα κιμά, ανακατεύοντας την με ένα φλιτζάνι από τη λαχταριστή μπεσαμέλ.
Συνεχίστε με την υπόλοιπη στρώση ζυμαρικών, με το χαλούμι. Ρίξτε την υπόλοιπη μπεσαμέλ πάνω σε αυτόν τον καμβά, αφήνοντάς την να αγκαλιάσει το σύνολο. Ένα τελευταίο άρωμα από τριμμένο χαλούμι και ένα απαλό πασπάλισμα από προαιρετικό τριμμένο μοσχοκάρυδο προσδίδουν έναν αέρα γοητείας.
Βάλτε το στον φούρνο και αφήστε το να ψηθεί για 20-25 λεπτά, μέχρι η κορυφή του να λάμπει σε μια χρυσή απόχρωση. Μόλις έρθει η ώρα, ανασύρετε το ταψί και αφήστε το πιάτο για λίγο να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί.
Αυτό είναι! Μπορείτε να απολαύσετε την σπιτική κουζίνα και τη ζεστασιά των κυπριακών παραδόσεων με κάθε γεύση αυτού του πιάτου. Ετοιμαστείτε να φτιάξετε νόστιμα μακαρόνια του φούρνου, ένα πιάτο που προορίζεται να απολαμβάνεται με αγαπημένα πρόσωπα και να μαγειρεύεται με αγάπη.